Wiepy 1947 – en de voorleeshond

De hond die kinderen leert voorlezen.
Interview met Wiepy van Kuppeveld-Smits

 

In een gesprek met Wiepy, kom je er achter dat deze gepensioneerde docente muziek en informatica, nog harder werkt dan menigeen die gewoon in dienst is. Heel haar leven staat in dienst van ‘het-vrijwilliger-zijn’.

Wij kennen Wiepy vooral van haar hulp- en voorleeshond.  Met Soul de voorleeshond gaat ze naar verschillende bibliotheken, zoals in Zwanenveld, in de Marienburg in de stad en in Malden en Beuningen.
Kinderen die last hebben van faalangst, autisme of stotteren, lezen heel gemakkelijk voor Soul of vroeger voor Douwe. De hond waarvan Wiepy vier maanden geleden afscheid moest nemen.
Soul reageert ook prachtig, eerst ligt ze te luisteren en na een poosje luisteren geeft ze het kind een poot. Zo dat heb je goed gedaan, zegt ze dan op haar manier. Uit het voorlezen is voortgekomen, dat Wiepy soms aan kinderen bijles geeft.

Daarnaast is ze ook bekend van de rolstoel dansgroep “The Rolling Wheels”.
Die heeft ze zelf opgericht. Er wordt zelfs aan rollator-dansen gedaan.Met deze club gaat ze ook naar landelijke wedstrijden , zoals op 21 mei naar Meerlo. Ze vallen dikwijls in de prijzen.Zelf is ze een keer landelijk kampioen rolstoeldansen geworden, en een keer tweede bij rollator-dansen.
Ze is ook nog mantelzorger voor haar moeder.

Haar hobby’s zijn haken en breien en hiervan liet ze me enkele kunstwerkjes zien, die ze vervolgens cadeau geeft. Ze houdt ook nog van koken en bakken.

En dat doet ze allemaal met veel plezier.

Wat een bezige bij is die Wiepy, maar vooral een heel bijzonder mens!

Gitta Dekker
3 maart 2016