Het Peemankeetje

Prudon

HET PEEMAN KEETJE 

Rond 1900 begon J. A. Peeman in Nijmegen een drankhandel en drankenfabriek. In zijn drankenfabriek werden allerlei frisdranken en sterke dranken gemaakt en hij werd tevens al in 1908 Hoofdagent van de Amstelbrouwerij. Zo leverde hij aan particulier en horeca alle gewenste dranken.

Peeman werd pas echt bekend toen hij in 1908 van de Bond voor de Drankbestrijding een aantal limonadekioskjes over nam. Die “Bond” in feite een handelsnaam van de limonadefabrikant Van Keeken uit Den Haag, ging failliet door schandalen rondom de limonade van Van Keeken. Peeman nam de kioskjes over besloot zich duidelijk van Van Keeken te distantiëren en liet groot zijn naam op de kioskjes schilderen. Daardoor noemden men de kioskjes al snel “Peemankeetjes”.

Bron: www.peemankeetje.nl

Wim Prudon 

Wim werd in 1926 in het Willemskwartier geboren. Na de lagere school volgde hij de MULO en ging werken bij zijn vader in de kruidenierszaak. Zijn echtgenote, Nellie Willems, leerde hij in 1946 kennen. Zij trouwden op 20 oktober 1948. Wim en Nellie bleven Nijmegen trouw en zijn hier altijd blijven wonen. Na werkzaamheden in de zaak van zijn vader werd Wim vertegenwoordiger bij Coca Cola. Dit werk deed hij met veel plezier tot aan zijn pensioen. Wim en Nellie werden gelukkige ouders van 4 kinderen (2 dochters en 2 zonen) en kregen in de loop der jaren 7 kleinkinderen.

Na zijn pensionering in 1991 had Wim voldoende tijd voor zichzelf en Nellie. De kinderen woonden inmiddels niet meer thuis en zodoende pakte hij zijn passie voor handenarbeid weer op. Dit zat altijd al in zijn bloed. Toen zijn kinderen klein waren maakte hij poppenhuisjes voor de meisjes en complete garages voor de jongens. Ook boekbinden en het vak van meubel maken verstond Wim als geen ander. De prachtige kast waar hij op de foto voor poseert, is daar een perfect voorbeeld van.

Vijf jaar geleden nam hij zich voor om maquettes te gaan maken van onder meer historische bouwwerken uit Nijmegen. Met engelengeduld werkt hij aan deze kunstwerken, die hij op schaal en tot in detail uitwerkt.  Resultaten die voortkomen uit zijn ‘gouden handen’ ziet u tentoongesteld in het atrium van het wijkcentrum Dukenburg.

Voor alle overige herinneringen klik HIER

Eén reactie op “Het Peemankeetje”

  1. Henk van Gaal schreef:

    Toen Wim in de Meijberg kwam wonen, werd het meubel-maken te lawaaierig, daarom ging hij maquettes bouwen van karton. Hij heeft o.a. maquettes gemaakt van de Nijmeegse Donjon (10.000 “steentjes” één voor éen geplakt), het Waaggebouw, de Kruittoren, de Waalbrug, de Oversteek, de Annamolen, de Thornse molen (maquette gebruikt bij de wederopbouw!). Hij verzamelt ook oude kerkboeken en bijbels, hij heeft er meer dan 800, veelal ook nog door hemzelf gerepareerd/gerestaureerd bij boekbindclub Dukenburg.

Reacties zijn gesloten.