Prins en drukke directeur

Tijdens de eerste jaren dat de Willem Barentszschool bestond hebben we samen met de Nutsschool, Basisschool Tolhuis en de Samenwerkingsschool Weezenhof, bijzondere toneelavonden gehouden.Telkens waren dat bijzonder leuke avonden, waar de toneelspelers allemaal in mooie gehuurde kostuums op het toneel stonden.
Alle stukken die we speelden gingen telkens tussen ‘goed en kwaad’. Altijd was er ook een trouwpartijtje op het einde van het stuk.
In één van die stukken trouwde ik met de in het stuk voorkomende prinses en ik was dus de prins.
Opeens, in een uitvoering op de Willem Barentszschool, roept een kind op de eerste rij: “Meneer Landman, u kunt helemaal niet trouwen met de prinses, want u bent toch al getrouwd”.
Heel bijzonder zo’n situatie. Is me altijd bij gebleven na al die jaren.

Iets heel anders.
Tijdens de laatste jaren van het bestaan van de Willem Barentszschool (heette toen al “Het Kompas”) was er een bijzondere situatie ontstaan. Nogal wat allochtone kinderen en veel werk. Doordat de school in aantal leerlingen terugliep, ontstond een situatie waardoor de directeur overspoeld werd met werk. Weinig faciliteiten en voor de klas en schoolleider. Een nogal hectische situatie.

De Gemeente Nijmegen, schoolbestuur van de openbare school, vond dat de directeur in bescherming genomen moest worden en gaf aan mij de mogelijkheid om met preventief ziekteverlof te gaan. Ik wilde dat aanvankelijk niet, maar het is er toch van gekomen.
Ik vond dit een uitvinding toen, waar toch heel veel zorg voor het personeel uit sprak.Dit heb ik echt gekoesterd.
Kon gewoon blijven werken en veel extra zaken oppakken, zonder dat het allemaal extra tijdsinvesteringen in de avonduren moest worden.

Harm Landman
Oud directeur van de Willem Barentszschool/Het Kompas

januari 2016

Voor alle overige herinneringen klik HIER

Eén reactie op “Prins en drukke directeur”

  1. Daan schreef:

    Meneer Landman – we waren doodsbang voor hem. Viel uiteindelijk allemaal best mee. Als je niks uithaalde of niet gesnaaid werd was het helemaal een eitje 😉

Reacties zijn gesloten.