Krokodil

De gemeente Nijmegen gaat zondag een sonarboot van de KLPD inzetten om te onderzoeken of er een heuse krokodil in een vijver zwemt. Het onderzoek begint om 09.00 uur en zal enkele uren in beslag nemen. Met sonar-apparatuur kunnen door middel van geluidsgolven objecten worden gedetecteerd. Nijmegen zit al sinds vrijdagmiddag met de vraag of er een krokodil in een stadsvijver zwemt, of dat de Gelderse stad een ‘monster van Lochness’ heeft. Een wandelaar zei een anderhalf meter lang dier te hebben gezien, die vanaf de oever in het water gleed. Ze zag de krokodil eerst aan voor een boomstam, maar bij nader inzien bleek dat volgens haar om een krokodil of kaaiman te gaan.  “We nemen de melding serieus, tot we kunnen uitsluiten dat het waar is”, zegt woordvoerder Marleen Gerrits van de politie. Vrijdagavond onderzocht het rioolbedrijf de bodem van de vijver met een onderwatercamera, maar van de mogelijke krokodil was geen spoor te bekennen.
Toezicht
De politie heeft ook een tip gekregen dat iemand twee alligators in de vijver heeft losgelaten. In Nijmegen was eerder deze week een reptielenbeurs. De waterdoorgangen van de vijver zijn afgesloten om ontsnapping te voorkomen, net als doorgangen van twee andere vijvers in de buurt. Het terrein rond de vijver bij het Steve Bikoplein in het stadsdeel Dukenburg is afgezet en er is toezicht.
Leeggepompt
Hoewel ze wel eens als huisdier gehouden worden, komt het volgens de politie in Nederland nauwelijks voor dat krokodillen in vijvers worden gedumpt. De laatste keer dat de reptielenopvang in Haarlem een serieuze melding binnenkreeg, was acht jaar geleden. Toen werd in Egmond een hele vijver leeggepompt op zoek naar een dier, dat uiteindelijk nooit werd gevonden.
Trillingen
Ook deze keer kan het volgens experts lang duren voordat er duidelijkheid is. “Het is onwaarschijnlijk dat het dier uit de vijver komt. Er komen nu veel mensen zoeken en kijken, al die trillingen merkt de krokodil. Ze graven zich dan vaak in.”Toch zal kan het dier niet eeuwig onder water blijven, doordat het water nu te koud is. “Ze hebben dan ook wat zon nodig.”


Bron: www.nos.nl