A73 opengesteld

Verkeer neemt direct bezit van A73 en A77
‘Levensaders in gebruik’

Ruim twintig jaar nadat de eerste plannen werden gemaakt, davert sinds gistermiddag het verkeer over de nieuwe snelwegen A77 en A73 langs de stad en door het Rijk van Nijmegen.

Direct nadat vanuit de richting Heijen de plakkers van de verwijsborden werden gehaald en de hekken bij de afslagen opzij werden geschoven, hebben honderden reeds de eerste kilometers over de rijkswegen gereden. Zakelijk verkeer, dat de nieuwe verbinding al direct wist te vinden, en een groot aantal nieuwsgierigen die een eerste ‘proefritje’ over de wegen maakten.1987 geluidsnormen A73

File

Vrachtwagenchauffeurs, die in stencils hadden gelezen dat de wegen om 14.00 uur voor hen toegankelijk zouden zijn, moesten door de politie tegengehouden worden. De officiële openingsfestiviteiten bij Gennep waren nog niet voorbij, daar moest op gewacht worden. Enkelen werden teruggestuurd en bij de aansluiting Teersdijk vormde zich een kleine file van wachtenden.

Een historisch moment voor ‘het achterland’ dat na ellenlange plannenmakerij, wijzigingen en grote ingrepen in het landschap verlost is van een isolement. Sinds gisteren zijn de provincies Brabant, Limburg en Gelderland sterker met elkaar verbonden en is er een aanzienlijke verbetering in de verbinding met het Duitse snelwegennet ontstaan.

Hooggespannen

In alle toespraken die gisteren tijdens de officiële opening (die los van de feitelijke openingshandeling door koningin Beatrix en president Richard von Weiszäcker van de Duitse Bondsrepubliek een hele dag in beslag nam) werd dat meer dan eens benadrukt. De verwachtingen, met name op het economische vlak, zijn hooggespannen.

“De nieuwe wegen binden de grote steden in het westen van Nederland en de Rotterdamse haven samen met de industriegebieden in Zuid-Duitsland”, aldus minister Neelie Smit-Kroes in haar toespraak. Dezelfde aspecten waren te horen in de redevoering van haar Duitse collega, dr. Werner Dollinger.