Jan-Willem Koten 1930 – 2023

Jan-Willem Koten is geboren in 1930 te Grevenbicht, hij stamt uit een geslacht van burgemeesters, waarvan sommigen tevens bierbrouwer waren. Enkele voorouders van moederskant waren o.a. wethouder, locoburgemeester, apotheker-geneesheer te Roosendaal en stadsdokter te Helmond.
Na zijn opleiding tot arts en patholoog, werkte Jan-Willem o.a. als universitair hoofdambtenaar in Utrecht en hoogleraar pathologie. Zijn proefschrift ging over het ontstaan van kanker waarbij ook computer genealogische onderzoeksmethoden betrokken werden.
Jan-Willem woonde en werkte jarenlang als tropenarts in Nairobi, Kenia, Tanzania, Oeganda, Congo, Syrië (Aleppo) en Saoedi-Arabië. Hij werkte daarna in Nederland als sociaal geneeskundige en kreeg hiervoor het erelidmaatschap van de Nederlandse vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde.

In het stadsdeel Dukenburg in Nijmegen, waar hij met zijn echtgenote Hélena woonde, kwam hij o.a. voor de belangen van de wijkbewoners op. Hij was lid van de bewonerskoepel “Stichting de Zevensprong” en hij deed vrijwilligers- en redactiewerk voor de wijk.

Ook heeft hij zich met hart en ziel ingezet voor de ontwikkeling van de Canon van Dukenburg.

Verder was hij 8 jaar lid van de Seniorenraad en betrokken bij aantal gemeentelijke adviesgroepen. Daarvoor werd hem de Zilveren Waagbrugspeld toegekend.

In zijn vrije tijd ging zijn voorliefde o.a. uit naar historie en genealogie en het gebruik van de computer bij de genealogiebeoefening. Zijn belangstelling voor genealogie is ontstaan omstreeks 1988. Toen bezocht hij een vergadering van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, waar hij een kwartierstaat onder ogen kreeg met zijn voorouders van overgrootmoederskant Corten-Beckers. Bijna 20 jaar was hij medewerker en later hoofdredacteur van het voormalige NGV computergenealogisch blad Gens Data. Zijn bijzondere belangstelling ging uit naar de toepassing van het DNA-onderzoek bij de genealogie en de Joodse genealogie vanwege enige kennis van het Hebreeuws. Of het nu over Dropbox, Linux, Cloud-Computing, HAPLO en DNA-genealogie of bokkenrijders gaat, Jan-Willem Koten heeft er over geschreven. Hij was lid van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Was lid van het bestuur van de Sectie Genealogie van het Kon. LGOG. Hij was lid van de afdeling NGV-Kwartier van Nijmegen. Hij was een aantal jaren lid van het hoofdbestuur van de NGV. Ook publiceerde hij regelmatig in diverse genealogische tijdschriften zoals Ons Erfgoed (nu Genealogisch Erfgoed Magazine) en afdelingstijdschriften. Als lid van de webredactie van de NGV-website, schreef hij wekelijks artikelen en recensies over nieuwe tijdschriften en boeken. De ontwikkelingen wereldwijd, van de genealogie hebben zijn aandacht.

Hij overleed op 18 mei 2023