Hippe Hoogbouw Weezenhof

Publiek kiest met ruime meerderheid voor de Weezenhof !!!

Het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) organiseerde, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de vijfde keer de Architectuurprijs Nijmegen. Vrijdag 29 januari 2016 zijn de prijzen uitgereikt. Het Grotius Gebouw van Benthem Crouwel architects (Amsterdam) en interieurarchitect, Studio Groen+Schild, is door de jury als winnaar gekozen van de Architectuurprijs Nijmegen 2015. Woningcorporatie Talis wint met de Hippe Hoogbouw Weezenhof de publieksprijs én het compliment van de vakjury.

Publieksprijs

Naast de vakjury, kon ook het Nijmeegse publiek een favoriet kiezen. Een recordaantal van 475 mensen hebben gestemd. Daaruit rolde een overtuigende winnaar. Ruim de helft van alle stemmers eerde Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA voor de renovatie van De Weezenhof, het hoogbouwcomplex aan de 41e t/m 48e straat (in opdracht van Talis). Het publiek waardeert ‘de prachtige kleuren en strakke lijnen’. Dit complex heeft een flinke metamorfose ondergaan en de stemmers noemden het eindresultaat ‘verfrissend, een geslaagde uitdaging en een aanwinst voor Dukenburg’.

Compliment van de vakjury

“Er zijn weinig voorbeelden van dergelijke renovaties waar het is gelukt een architectonische ambitie mee te geven. Hier is een standaard en uitdaging neergezet voor de corporaties die vergelijkbare hoogbouwcomplexen in eigendom hebben”, aldus de jury.

De renovatie in versneld tempo

(om van het filmpje terug te keren naar de Canon klik links boven in het scherm op pijl terug)

Beschrijving project

Er is groot onderhoud gepleegd aan de 270 appartementen in Weezenhof in Nijmegen. De flats dateren uit 1972 en kregen destijds de bijnaam ‘De Hippe Hoogbouw’.  Einddoel van het onderhoud was een stevige energetische verbetering: van energielabel F naar energielabel B. Het onderhoud van woningcorporatie Talis kostte in totaal twaalf miljoen euro. Opmerkelijk aan het project is dat 90 van de 270 appartementen het energielabel A hebben gekregen. Sietse Jager, projectmanager vastgoed bij Talis, is tevreden met het succes. Hij vertelt over de invloed die het project heeft: “De belangstelling van collega-corporaties is erg groot. Velen komen kijken en willen ons verhaal horen. We hebben in september en oktober wel dagen gehad dat we elk uur een nieuw groepje mensen hadden.”

In het kader van de renovatie, werd in overleg met architectenbureau Pieter Oosterhout Bureau voor Architektuur BNA uit Beuningen gekozen voor uitsluitend bouwkundige oplossingen. “Wij hebben het niet gezocht in moeilijke installaties. Het isolatiepakket dat uiteindelijk gekozen is, gaat op papier dertig jaar mee. Maar ik vermoed dat we met dit pakket zeker vijftig tot zeventig jaar vooruit kunnen. Dát is wat ik duurzaamheid noem”, aldus een enthousiaste Sietse Jager.

Tijdens de eerste fase van de renovatie werden onder meer de twee grote, centrale ketelhuizen afgedankt.  Alle bewoners kregen daarvoor als vervanging een HR-ketel. Tijdens fase twee werd de buitenschil aangepakt. Ten behoeve van de thermische afdichting werd gekozen voor het innovatieve gevelisolatie- en afwerkingsconcept “Systeemoplossing Powerwall”. Voor het project is essentieel dat de isolerende schil om de flats met dit systeem niet onderbroken zou worden, want dan zouden koudebruggen ontstaan.” Het uiterlijk van de vijftien flats is volkomen veranderd door de bijzondere gevelplaten. Deze platen ‘leven’ en veranderen elk uur van kleur onder invloed van de zonnestand

 

Bronnen
Woningcorporatie Talis
Architectuurcentrum Nijmegen
Thea van de Heuvel (film renovatie in opdracht van Talis)
www.duurzaamgebouwd.nl, artikel d.d. 20 december 2013

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *