Hippe Hoogbouw Weezenhof

De Hippe Hoogbouw in de Weezenhof en later ook in de Lankforst zijn bijzondere woonprojecten voor die tijd. In de Gelderlander van 1 juli 1969 is een uitgebreid artikel het project in de Weezenhof bescheven.

HIPPE HOOGBOUW

Straks zal hippe hoog bouw, in vele kleuren, met leuke doorkijkjes, en het geheel op een gigantische grasmat, de dreigende monotonie van de bouw van Groot Dukenburg onderbreken. De woningvereniging”Kolping”,moe van alsmaar dezelfde bouwstijl, heeft het experiment aangedurfd om bij het begin van De Vossen-Weezenhof een dergelijk stuntproject te plaatsen.

Kolping- directeur C.Beeken: We willen eens proberen of het op een andere manier niet leuker, niet leefbaarder wordt. Dit project zal een prachtige sky-line vormen. Geen plek hetzelfde. Schijnbaar is de boel niet logisch opgezet. Maar we hebben er vertrouwen in. Dit wordt geen starre bouwhoek, maar een levendig en speels geheel, waarin veel met kleur gewerkt wordt”.

Inspraak

Het project wordt uitgevoerd als woningwet bouw. C. Beeken: De huren blijven betaalbaar, en komen zeker niet boven de fl 200,00 alles inbegrepen uit. Bovendien komen we met nog een stunt: de bewoners krijgen inspraak. Wij sturen ze straks plattegrondjes met 3 mogelijkheden: de keuken volledig gescheiden van de L vormige woonkamer door middel van deur en wand: ten tweede de keuken in volledige verbinding met de huiskamer, en ten derde half verbonden door een eetbar.

De mensen kunnen een keuze maken, en ieder krijgt wat hij wil, dus niet zo dat de meerderheid over de minderheid beslist, want dat is geen echte inspraak. In de huur zal er niets veranderen, ongeacht welke mogelijkheid men kiest”.

De hoogbouw wordt uitgevoerd met 12, 9, 6 en 3 verdiepingen. De flats worden zo aaneen geschaard dat er overal leuke doorkijkjes zijn. Er komen in totaal 270 etage woningen.

Beeken: ”We willen ook af van die stenen op de muren .Daarom spuiten we op het beton mooie kleuren. Nogmaals het is een experiment, en we moeten zien hoe het uitvalt, maar we zijn er zeer enthousiast over. Ook de gemeente vindt het een goed project. We kunnen dit jaar in september/oktober beginnen met de bouw. De bewoners krijgen zoveel mogelijk vrije keus in de inrichting van de vertrekken. Behalve de drie keuze mogelijkheden kunnen we ook nog wat doen met de slaapkamer wand. Elke laag heeft drie woningen, twee met drie kamers en een zgn. vrijgezellen flat. We hopen september volgend jaar met de bouw gereed te zijn. Volgens mij is er nog nooit zo’n project in Nederland gebouwd. Wij vinden dat de nieuwe wijken wat al te monotoon worden. Neem nou dat dure groen? Wat zie je daarvan terug? Niets. Een grasveldje omringd door vier straten en dat is alles. In ons project staan de flats op een geweldig grote grasmat, die op sommige punten wel 200 meter lang kan zijn. Daar heb je wat je aan. Daar kunnen de flatkinderen spelen.

Auto’s

De auto’s hebben we samengebracht op een plein tussen de flats. Het is niet zo erg als je honderd meter moet lopen eer je bij je auto komt, als daardoor de wijk veel leefbaarder wordt. Elke woning krijgt een diepe loggia die door een glas pui direct met de huiskamer is verbonden.

Vlak achter dit project komt het Winkelcentrum De Vossen – Weezenhof, en daar weer achter de overige bebouwing van deze wijk.

Bron
De Gelderlander 1 juli 1969