De Vrije school Nijmegen wordt in 1973 gesticht. Het is een kleuterklas opgericht door ouders die bezig zijn met de antroposofie. In 1974 komt er een nieuw gezicht, de ervaren leerkracht Jaant Loos. Zij wordt het “schoolhoofd” tot 1980. De school groeit in die tijd ontzettend snel.
In het schooljaar 1981-1982 bestaat de onderbouw van de school uit zeven klassen en zijn er vijf kleuterklassen. De school wordt te groot en kent een ruimteprobleem. Er moest beslist worden over nieuwe huisvesting. Het bestuur wil graag nieuwbouw, dit blijkt niet mogelijk. Het idee van het lerarencollege wordt uitgevoerd; de school wordt gesplitst. De parallelklassen worden in een ander gebouw gehuisvest. De uitvoering van het idee blijkt niet makkelijk. Na veel omzwervingen in de Nijmeegse wijk Hatert wordt uiteindelijk in 1984 in de Meijhorst een leegstaand schoolgebouw (voormalige gebouw van de Prinses Margrietschool) gevonden. Op 17 augustus 1984 is de feestelijke opening van het nieuwe schoolgebouw in de Meijhorst. De school krijgt de naam Rudolf Steinerschool. Op 24 november 1985 richt een brand grote schade aan.
In 1991 maakt de Rudolf Steinerschool zich los van de Vrije School Nijmegen en komt onder een eigen stichtingsbestuur. In de loop van de jaren blijkt de school nog steeds te klein is en niet langer zelfstandig verder kan. Samenwerking met de ‘Oostschool’, d.w.z. de Vrije School Nijmegen op de Groesbeekseweg, wordt onvermijdelijk. In 1999 leidt dit tot een fusie en tot een verhuizing van de Meijhorst naar de Prins Bernhardstaat.
Directie
Bestuur
Vrije school Nijmegen | 1984 – 1991 |
“Rudolf Steinerschool” | 1991 – 1999 |