Vrijwilliger Klaaswinkel

Thijs is inmiddels 65-plusser, is het sukkelen gelukkig weer voorbij, maar zet zich daarom des te meer met hart en ziel in voor de gemeenschap in Dukenburg, en vooral ook voor allerlei activiteiten vanuit de Ontmoetingskerk. Hij woont met zijn gezin sinds 1978 in Aldenhof. Hij kwam uit Den Haag, al was hij Limburger van geboorte. Hij voelde er zich al gauw thuis en dat doet hij nog steeds. Maar hij slijt daar niet zijn “oude dag”. Integendeel; hij staat nog midden in het leven en doet nog alles wat hij kan. In Dukenburg is hij vooral bekend als vrijwilliger bij de Klaaswinkel.

De Klaaswinkel is 28 jaar geleden begonnen als een markt voor tweede hands speelgoed voor de kinderen, om ook in crisistijd (In de jaren tachtig was er ook een crisis), voor alle kinderen Sinterklaassurprises mogelijk te maken. Toen Thijs eenmaal actief was in de Ontmoetingskerk werd hij al gauw betrokken bij het ophalen, selecteren en opslaan van al die spullen. Want intussen werden steeds meer goederen aangeboden. Van kleren tot keukenspullen en snuisterijen, sieraden, vazen, pannen, en natuurlijk boeken en platen. In twee garageboxen slaan ze alles op in gestandaardiseerde dozen met etiketten en dat alles in rekken. Dat gaat het hele jaar door. Er is altijd wel iemand, bv. de pastor, die weer iemand anders weet die een auto met trekker en aanhanger heeft. Die wordt dan weer allervriendelijkst gevraagd even te helpen. Ze weten de Klaaswinkel altijd wel te vinden, zoals bij voorbeeld toen er een heel huis moest worden leeggehaald na een overlijden. Daar kregen ze toen ook een extra bedrag voor, plus het bedrag van de verkoop van de spulletjes. Dat was op die manier zeer lucratief. Maar ze zijn ook kritisch. Wat ze niet kunnen gebruiken, nemen ze echt niet mee. Ze zijn geen veredelde Dar. Na al die jaren weten ze natuurlijk precies wat ze goed kunnen gebruiken.

En dan is in November in en rond de Ontmoetingskerk traditioneel de Klaasmarkt. Uit de hele stad komen ze snuffelen. Natuurlijk kopen ze dan iets voor zichzelf of ze kopen Sinterklaaspresentjes. Buiten staan, keurig geordend de spullen die tegen een stootje kunnen, binnen de meer kwetsbare spullen. Maar Thijs staat het liefst buiten. Hij kan er smakelijk over vertellen, zoals over een buitenlandse vrouw, die met pretoogjes voor alles wat ze kocht een “dubbeltje” bood, lang na de invoering van de Euro. En ze kreeg er ook nog enkele leuke dingen voor mee naar huis. Zij ging met plezier naar huis, maar hij ook.

Want om het geld gaat het niet in de eerste plaats; het gaat om de ontmoeting tussen mensen en tegen de verspilling van goede spullen. Van het geld worden in de beide kerkgenootschappen goede projecten betaald. Zo is er nu een stiltekapel die ook dienst kan doen als plaats om binnen de kerk een overledene op te baren, en rondom die overledene elkaar te ontmoeten. De oecumenische kerk Dukenburg is een open kerk, voor iedereen; daarom heet deze gemeenschap ook Ontmoetingskerk. En dat wordt door Thijs en alle andere vrijwilligers op een bescheiden manier uitgedragen, wat in ieder geval mijn respect afdwingt. Chapeau!

Iens Coppes

24 Februari 2016

Voor alle overige herinneringen klik HIER