Visvijvers

In 1969 stonden er huizen in Aldenhof en Malvert. Voor de rest bestond Dukenburg uit weilanden, boomgaarden en stukken grond die bouwrijp werden gemaakt. En natuurlijk waren er vele tientallen vijvers. Sommige heel groot, andere heel klein. Ze hadden twee dingen gemeen; er zat altijd water in en ze stikten van de vis. Vis in alle soorten en maten. Tegenwoordig is het een en al karper wat de klok slaat in de Dukenburgse vijvers, maar in de oertijd van de wijk was die vis bijna nergens te bekennen. Dé sportvis was de snoek. Daarop werd door de Dukenburgse jeugd verbeten jacht gemaakt. De gehanteerde methoden waren niet altijd fijnzinnig. En zeker niet prettig voor de snoeken. Er werd in de beginjaren veel ‘gehaakt’. Dat was ook destijds al verboden. En het vissen met ‘levend aas’ (voorntjes) was zelfs immens populair.
Er was een hevige competitie gaande tussen de jongeren van de verschillende bewoonde delen van Dukenburg. Iedereen viste overal en nam de mooiste snoeken daarna mee naar de ‘eigen’ vijver, dicht bij huis. Zo werd de vijver aan de 51e straat in Malvert (naast het winkelcentrum) een stek waar de bijbelse ‘wonderbaarlijke visvangst’ dunnetjes overgedaan had kunnen worden. Er waren dagen dat er rap vijftig snoeken in de toch niet zo grote sloot werden bijgezet. Op mooie zomeravonden werd aan die 51ste straat massaal gesnoekt op de eerder uitgezette vis. Soms was het gewoon dringen langs de waterkant. Er werd ook menig oog blauw geslagen, vooral wanneer ‘vreemden’ (mensen die niet in Malvert woonden) het waagden er een hengeltje uit te gooien.
Vreemd genoeg duurde het tot de komst van het grote winkelcentrum in Zwanenveld, eer er in Dukenburg iets op het gebied van hengelsport te koop was. Jarenlang moest de Dukenburger voor ieder haakje, wormpje of hengeltje de Hatertse brug over. Daar zetelde destijds nog Frits Wolf, die nu in Beuningen een megabedrijf in tuinmeubelen heeft, maar toch echt groot werd van de Dukenburgse vraag naar maden en lokvoer.
Het duurde tenslotte tot 1972 voor met DVE de eerste sportclub naar de wijk kwam. Met de komst van steeds meer voorzieningen werd er steeds minder gevist in de wijk. Voor de snoeken was dat maar beter ook.

Jaap van Essen
Gelderlander 21-04-2006

Voor alle overige herinneringen klik HIER