Leuke dingen Nutsschool

De Nederlandse rapper Gers Pardoel heeft als klein jongetje in de kleutergroep  gezeten van Nutsschool Lankforst. Hij zat bij Hennie Rensen in de groep en woonde enige tijd in de Malvert. Hij is later bekend geworden met zijn nummer 1-hit  Ik neem je mee.

 Kinderparlement

In de jaren negentig zijn we begonnen met het kinderparlement.  Leerlingen uit groep 5 tm. 8 praten regelmatig mee met iemand van de schoolleiding over belangrijke zaken op school.

Vaak ging het over het spelen op het schoolplein, het spelen bij het overblijven en het veldje bij de school.

Mede dankzij het herhaaldelijk bespreken van het grasveldje kwamen er grote goals, later kleine goals, werd het veldje opnieuw ingezaaid, kwam er kunstgras en zelfs een mooi hekwerk rondom het voetbalveld. Op verzoek van de kinderen kwamen er ook twee basketbalpalen. Dit zijn zo een paar verdiensten van het kinderparlement.

Muurschildering

De grote muur naast de speelzaal van de school was wel erg kaal .Daar moesten we iets mee.

Rond de eeuwwisseling konden we als school deelnemen aan een kunstproject van de gemeente Nijmegen. Het thema was onderwijs voor alle kinderen op de wereld.

De Nicaraguaanse kunstenares Soraya Moncada Abel kwam naar Nederland en heeft hier in Dukenburg samen met de leerlingen een week aan deze muurschildering gewerkt. Het is een blikvanger van de school geworden. Iedereen  is er nog steeds  trots op.

Wim Bisschop, Oud directeur Nutsschool Lankforst, Januari 2016

Voor alle overige herinneringen klik HIER

 

3 reacties op “Leuke dingen Nutsschool”

  1. Paul Broekman schreef:

    Nog een aardig feitje: Er werd toentertijd in de periode dat ik op de Nutsschool inviel (2002/2003) gediscussieerd over het roken. In de klas werd er al enige jaren niet meer gerookt, maar in de lerarenkamer tijdens de pauzes nog wel. In het bedrijfsleven waren ze op dat gebied meestal verder. Maar de scholen hanteerden allemaal hun eigen ideeën hierover. Er was geen gezamenlijke aanpak. Ik weet nog goed dat er in “het stencilhok” flink werd gerookt. Ik ben een niet-roker, dus ik had er veel last van tijdens het copiëren. Sommige scholen hadden een totaalverbod; alleen buiten mocht er worden gerookt. Tijdens een vergadering over het roken werden de meningen gepeild. Het ging er hard aan toe. Zelfs ik als ” groentje” mocht m’n zegje doen. Wel democratisch! Na afloop werd er gestemd. Ik meen dat er meer voorstanders waren dan tegenstanders van het roken in de openbare ruimte die het stencilkamertje was, m.a.w. het roken was nog geen gepasseerd station. Het bleef vooralsnog bij het oude! Waar zal er nu worden gerookt op de Nutsschool?

  2. Paul Broekman schreef:

    Ik heb in het jaar 2003/2004 een half jaar als invalkracht gestaan in groep 4 van de Nutsschool in de Malvert bij de heer Bisschop. De juffrouw moest vanwege een hernia een operatie ondergaan. Ik heb daar een leuke tijd doorgemaakt. Ik kwam van een islamitische school af en hier kwam ik weer in aanraking met de Nederlandse cultuur als daar zijn Sinterklaas, Pasen en kerst en het carnaval: de kers op de taart!
    Het Sinterklaasfeest was een ware happening! Pieten op het dak en de Sint in een open rijtuig. Er kwam een heel draaiboek aan te pas. Daar was goed over nagedacht. De heer Bisschop was wat dat betreft een man met goede ideeën. Ja, de Sint sprak mij ook nog toe in de klas, gelukkig op een Positieve manier.
    Handenarbeid was hier op deze school een hot item. Men verwachtte van jou een goede voorbereiding en daar gaf ik als een invaller natuurlijk gehoor aan. Geen waardeloos, maar nuttig materiaal dus! De school heeft niet voor niets Nutsschool…
    Zelfs de inspecteur op bezoek gehad in de klas op aanraden van Wim de directeur… Dat had eigenlijk geen zin, gezien de korte tijd dat ik hier les gaf. Ik kwam er echter goed van af, meen ik mij nog te herinneren, maar van tevoren had ik toch enigszins wat stress. Voor de inspecteur was eigenlijk iedereen ” bang”. Hij werd als “een boeman” gezien, een vreemde indringer die je even komt vertellen wat er allemaal niet goed is op jouw school.
    Eens in de zoveel tijd ging ik met de kinderen naar de bibliotheek in het winkelcentrum Dukenburg. Boekpromotie en leesbevordering heette dat toen! Hier werden op een speelse manier een aantal thema’s behandeld. De kinderen van mijn groep waren een en al oor en mochten op het laatst wat boeken uitzoeken. In het begin, de eerste keer wel te verstaan ging de heer Bisschop mee met mij en de kids. Met de bus en daarna nog een keer via een veilige looproute.
    Wat ik mij ook nog goed kan herinneren was een van de twee conciërges. Ik kon het met een van hen redelijk vinden.
    Hij kwam mij behoorlijk intelligent over. Hij liet mij eens een rekenkundige bewerking zien die hij aan een of andere prof aan de universiteit had gestuurd. Ik begreep er niet veel van, maar ik vond die ” opgave” een hoog kwalitatief gehalte hebben. Ik dacht bij mezelf: Wat doet zo’n man eigenlijk hier op school als klusjesman…
    Verder was er een aparte muziekleerkracht: Een man met een gitaar. Maar het kan ook op een andere school zijn geweest.
    Ik kwam laatst na zoveel jaar langs deze school en er kwamen allerlei herinneringen naar boven, die ik hierboven heb beschreven.

    1. Paul Broekman schreef:

      Nog een aanvulling: Ik ben in die tijd als invaller met de bus naar de NOT- tentoonstelling in Utrecht geweest in de jaarbeurs. Een onderwijstentoonstelling waar je als school ideeën op kunt doen. Vele leerkrachten zagen dat tegelijk als een uitje. Ik weet nog dat ik daar iemand sprak van een stand, die van die digitale schoolborden had. In die tijd (2004) stonden die elektronische borden nog in de kinderschoenen. Ik heb mij op persoonlijke titel toen opgegeven. Maar ik moet toegeven, dat ik er in mijn klas geen gebruik van heb gemaakt.. Er waren kosten aan verbonden en er werd van je verwacht dat je er tijd instak. En dat weerhield mij op het laatst om de knoop door te hakken.

Reacties zijn gesloten.