De begane grond van de villa, zoals huize Dukenburg in de volksmond werd genoemd, werd gebruikt voor de opslag van fruit. Op de verdieping is een dubbel woonhuis aanwezig. Aan de voorzijde (boven de huidige ingang) woonde de familie Staal met hun twee kinderen en aan de achterzijde de familie van Dam; Johannis van Dam (1889-1970) en Elisabeth Verwoerdt (1896-1980). Zij trouwden in oktober 1915 in Kesteren De zoon van de familie van Dam, Albert, komt in de oorlog om tijdens een beschieting van de Duitse luchtmacht.
Veel van de mensen (volwassen en kinderen) die in de jaren 50 en 60 hier woonden werkten bij het fruitbedrijf van de gebroeders Koedam.
In de directe omgeving van de villa stond de portierswoning, oude Dukenburgseweg 41 en 43. Hoofdbewoner was Janus (Adrianus) Koedam die rondom zijn huis een fruitboomgaard had. In het tweede huis woonde de familie Remmerden tot 1953. Zij verhuisden in dat jaar naar de Oude Dukenburgseweg (woonwagenkampje/kanaaldijk) waar zij een huis hadden gekocht. Uit de tijd weet Sjaan zich nog te herinneren dat er een laantje, een karrespoor, was naar het Tolhuisje aan de Teersdijk. Hier lagen ook de boomgaarden. Ook kon je via een pad door de weilanden naar de boerderij van Zegers (de huidige boerderij Meijhorst) Daar gingen ze melk halen.
Op de oude Dukenburgse weg woonde ze vlakbij de jongere broer van Janus, Roel Koedam. Dit is een periode een dubbel woonhuis geweest Oude Duckenburgseweg 28. In dit huis woonde ook nog de familie Derksen. Een zoon is later politieagent geworden. Dit is de vader van Johan Derksen (bekend van TV: Voetbal international).
De broers Koedam exploiteerden het fruitbedrijf onder de naam ”Fruitplantage Duckenburg”. Voor de exploitatie waren er drie bedrijfsgebouwen: Oude Duckenburgseweg 41 (tevens woonadres van Janus Koedam). Oude Duckenburgsweg 28 (tevens woonhuis van Roel Koedam). Hier was tevens het koelhuis gelegen en de villa, Huize Duckenburg.
De kisten van het fruitbedrijf waren in de volksmond ook bekend als “Duck”kisten
In 1977 wordt het bedrijf van Roel Koedam verkocht aan de familie Jos Zegers die het fruitbedrijf voortzet samen met zijn broer Piet, de leverancier van het fruit. Piet had een boomgaard aan de Bijsterhuizenweg ten noorden van de Lindenholt. Het was een adres waar veel Dukenburgers hun fruit kochten totdat het bedrijf in 2002 werd gesloten.
Tussen hun huis en het fruitbedrijf woonde de familie Derks. Dit huis staat er nog steeds (naast het woonwagenkampje) Verderop in de straat woonde de familie Simons. Hij was leraar en had als een van de weinigen telefoon, Aan de overzijde van de straat, achter de oude oprijlaan van de villa, stonden twee boerderijen. In de boerderij tegenover hun huis woonde de familie Centen, de andere schuin tegenover de familie Simons is onbekend. Deze twee boerderijen zijn gesloopt voor de bouw van Zwanenveld. Iets verderop aan de Teersdijk stond de boerderij van Spanbroek, het Hert. Deze familie verbouwde aardbeien.
Sjaan Vos-Remmerden weet ons ook te vertellen dat de heer Olivier, stedenbouwkundige van Dukenburg, regelmatig fruit kwam kopen bij de familie Koedam. Zo kwamen zij ook te weten van de plannen voor Dukenburg en wat dat voor hen betekende. Het huis van de ouders van Sjaan Vos-Remmerden staat er niet meer. Een gevolg van de verbreding van het kanaal rond 1963.
Naast de villa lag het land van boer Kuijpers die daar ook zijn boerderij had staan. Op de huidige locatie van Lankforst 52-10 – Lankforst 52-16. Van daaruit kon je ook naar de boerderij van Zegers. In het Uilenbosje kwam Sjaan Vos-Remmerden niet. Het was onherbergzaam en nodigde niet uit tot spelen. Het Douglasbosje of zoals zij het noemt het bos was een favoriete speelplek voor de kinderen met al die greppels.
Het Dukenburgs Kanaal (Grand Canal) lag nog tot bijna aan de villa en liep door tot aan de kom. In de winters werd hier volop geschaatst. Van de villa tot aan de kom en weer terug. In de zomer was het een heerlijke plek om te zwemmen.
Voor alle overige herinneringen klik HIER
Goedenavond, Als kleinzoon van Gerrit-jan Derksen: mijn opa liet dit huis bouwden(1925) met gelden die hij kreeg voor land ten behoeve van de aanleg van het M/W kanaal. Op de Duckenburg teelde hij groenten eind jaren twintig en jaren dertig. Als kind kwam ik vaak op de Dukenburg en ken de naam Remmerden, naast Seegers, Peters, Flacon,Derks en van Dam. Op de villa kwam ik als kind vaak zoon bij Janis Koeman. Mijn opa verkocht de boel aan Koeman en bleef zelf in een deel van het huis wonen tot zijn dood. We spreken over de jaren 50/60. De familie Derksen kwam oorspronkelijk uit Heino. Aan het eind van de 19de eeuw kwamen er veel protestanten in het Rijk van Nijmegen en Maas en waal als tegenwicht van Katholieken.
Zij hadden in pacht Huis Hatert ( rond 1890-1911 en daarna een boerderij op de Duckenburg. Veel boer was mijn opa niet: las veel de bijbel en schaakte in Nijmegen. Zijn kinderen gingen naar de landschool in Heesch en daarna in de leer bij Van Ingen: bloementeler aldaar
Die Derksen waren MET de de familie Klomp de enige protestanten aldaar! Mijn vader werd beroepssoldaat/politiegasten net als zijn broer Wout. Diens zoon is de man van de TV met een hoop gepraat over “niks”. De enige zus trouwde een Van der Weg; deze familie woont hoofdzakelijk in Canada (en Hatert ?)
De Derksen van de Dukenburg vormden niet echt een familie: stel eigenwijzen met een hang naar autisme. Ik kan ervan mee praten.
Groet G-jan Derksen