Chileense vluchtelingen

Vanwege de coupe van generaal Pinochet in Chili moesten velen naar het buitenland vluchten, o.a. naar Nederland.

Eén gezin kwam in Weezenhof wonen en een meisje, Marguerita, kwam bij ons op school. Een heel leuk gezin, zeer positief. Moeder kwam regelmatig op school en wilde perse de Nederlandse taal goed leren, maar dat kostte haar veel moeite. Met Marguerita ging dat vlotter. Via de Schooladviesdienst hadden we enkele boekjes gekregen, maar het was materiaal met beperkingen. Met vallen en opstaan leerde ze echter heel snel. Ze ging altijd met haar moeder mee naar de supermarkt, de huisarts, e.d. om moeder te helpen met de Nederlandse taal.

Vader kreeg niet direct werk; hij deed ontzettend zijn best om een baan te krijgen; dat lukte ook. Ik merkte al snel, dat hij een voetballiefhebber was. En dus nodigde ik hem voor een bezoek aan het Goffertstadion uit en wel de ere-divisie-wedstrijd N.E.C. – FC Twente. Hij genoot; we merkten direct, dat het taalprobleem ineens minder werd: voetbal blijkt een internationale taal te hebben. We wandelden na de wedstrijd door het Goffertpark. Hij vond het schitterend.

Marguerita en haar moeder zijn enkele keren bij mij thuis geweest. Mijn vrouw kreeg toen Chileense gelukspoppetjes van haar. Na een jaar ging Marguerita naar het voortgezet onderwijs. Na mijn overgang naar Wijchen ben ik het gezin helaas uit het oog verloren.

Rob van de Weerdt
Oud directeur Samenspel in Weezenhof
januari 2016

Voor alle overige herinneringen klik HIER