51e herinnering: Trudy, koster en aanspreekpunt

Trudy, koster en aanspreekpunt van de Ontmoetingskerk.

Trudy Broekhuizen woont sinds 1977 in de Weezenhof. In 1982 is haar man overleden en vanaf die tijd is ze alleen.

Ze is moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter. Jaren terug is ze als vrijwilliger in de ontmoetingskerk begonnen.Tot op een keer pastor Theo van Grunsven haar vroeg: ” wij hebben een uitvaart, maar geen koster, zou jij dat willen doen?”

Trudy zei: “Ja, maar ik ben protestant en ken niets van jullie gebruiken”. Theo stelde haar op haar gemak en beloofde haar hierbij te helpen. En van lieverlee ging ze vaker als koster dienst doen.

Toen de vaste koster er mee ophield, werd haar gevraagd  of zij die baan niet wilde overnemen.

Doordat de kinderen inmiddels het huis uit waren, voelde Trudy daar wel voor en werd ze in 1988 koster. Als koster ben je vaak voor mensen het eerste aanspreekpunt, vertelt ze.

En dan is het zo aardig, als er mensen binnen komen, die niet zo veel met de kerk hebben, maar toch iets willen weten, je met ze in gesprek raakt. En daarna zie je ze soms weer terug, ook voor de dienst.

Toen ze vijfentwintig jaar in dienst was, kwam ze niets vermoedend koffie schenken voor een vergadering.

Bij nader inzien waren ook haar collega kosters aanwezig, en toen bleek zij ineens het middelpunt te zijn en werd ze gehuldigd met haar vijfentwintig jarig jubileum.

Officieel heeft Trudy vorig jaar al afscheid genomen, maar helpt nu nog op de maandagavond en een zondag in de maand.

In september wordt het afscheid van de kosterplicht definitief. Maar de gang naar de Ontmoetingskerk blijft. Trudy is ook lid van de werkgroep Kunstzinnig, die er voor zorgt dat er regelmatig kunst te zien is in de kerk. Daarnaast is ze ook lid van de protestantse vrouwengroep.

Kortom, Trudy gaat nog lang niet achter de geraniums.

Opgetekend door Gitta Dekker Maart 2017.

Voor alle overige herinneringen klik HIER