Jeen Turksma 1934 –

Tijdens het congres van de KNZB ontving Jeen Turksma (85) uit handen van de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Zwembond de trofee Vrijwilliger 2018 KNZB.

Niets vermoedend woonde Jeen dit congres bij in het High-Tech-Center in Eindhoven. Op de agenda stond de uitreiking verkiezing KNZB-vrijwilliger 2018. Zwemvereniging Cadans uit Beuningen had Jeen, zonder dat hij dit wist, kandidaat gesteld voor deze prijs. Nog niets vermoedend kreeg hij tijdens het congres van diverse deelnemers de vraag wat hij binnen het zwemgebeuren als vrijwilliger doet, namelijk het coachen van de zwemmers en het aanleren van stuwtechnieken aan synchroonzwemmen.

Op een groot beeldscherm kwam de presentatie van de genomineerden, gekozen door een KNZB-commissie voor deze prijs. Het waren er zes. Foto’s met omschrijving verschenen op het beeldscherm, onder hen Jeen. Een derde signaal voor Jeen. ‘Dan zal ik wel op de zesde plaats komen’, dacht Jeen. Groot was dan ook de verrassing, dat hij eerste was en de trofee Vrijwilliger 2018 KNZB won. En dan te bedenken dat deze grote landelijk zwembond, met maar liefst 150 duizend leden, duizenden vrijwilligers telt in de verschillende takken van de zwemsport: het wedstrijdzwemmen, het schoonspringen met synchroonzwemmen en waterpolo. Jeen werd vervolgens flink met een grote mand bloemen in het zonnetje gezet.