Rebelse radiopiraterij

Radio-ContactTussen de drie zendmasten op Dukenburgflats van radiopiraten Keizerstad (in de wijk Lankforst), Contact (in Meijhorst) en Delta (Zwanenveld) was in de jaren 80 de ontvangst van reguliere zenders als Hilversum 3 abominabel.
‘ Maar op vrijdagochtend kon je toch alleen maar luisteren naar de Muzikale Fruitmand van de EO. Heus er was niemand die dat erg vond’ vertelt radio-dj Gerry van Kampen van destijds radio Keizerstad.
Onder het pseudoniem Gerry van der Velden (‘er zijn mensen die mij nog steeds onder die naam kennen’) was hij in de jaren 80 de langstzittende dj van Radio Keizerstad. Dat was de grootste illegale commerciële zender van Nederland.
Van Campen: ‘ Er waren overal in het land stationnetjes die voor een kleiner publiek draaiden. Wij waren 24 uur per dag in de lucht en hadden in Nijmegen een luisterdichtheid van 80 procent. Wij maakten superprofessionele reclamespots . Dat was nergens anders het geval’Keizerstad radio

Dat Dukenburg uitgroeide tot het piratencentrum van Nederland, had alles te maken met 2 zaken: de toevallige aanwezigheid van nogal wat zendhobbyisten en die hoge woontorens in dit stadsdeel.
Zendmasten op het dak zorgden gegarandeerd voor een ver bereik.
Tientallen dj’s waren dag en nacht in de weer met, toen nog vinyl, plaatjes draaien.
De politie liet de zenders van 1982 tot uiteindelijk 1989 redelijk ongehinderd hun gang gaan. Af en toe werd wel eens een zender uit de lucht gehaald, maar die werd binnen de kortste keren weer gerepareerd. Soms kwam de politie zelfs even in de studio een kopje koffie drinken om bij te kletsen!

delta90Hoe gemoedelijk de verhoudingen ook waren, legt ook van Campen uit. ‘ Op een gegeven moment legden we gereedschap bij de zendmast. De politie kon die dan onklaar maken zonder schade aan te richten. Wij konden daarna zonder onkosten weer doorgaan met uitzenden.

Eind jaren 80 werden de verhoudingen grimmiger omdat de wet strikter werd nagekeefd. Dj’s werden zelfs opgepakt en in de cel gezet. De rechtszaken liepen voor hen goed af. Advocaat Bos, die destijds gerechtelijk raadsheer was voor menig Nijmeegse dj: ‘Ik heb een officier van justitie gedagvaard, iemand van de sociale dienst en een belastinginspecteur. Die verklaarden dat zij al die jaren hadden meegewerkt aan het gedogen van de piratenzenders door in te stemmen met allerlei afspraken.’
De rechter verklaarde uiteindelijk dat de verdachten geen criminelen waren. Ze kregen een symbolische geldboete. De illegale uitzendingen waren vanaf toen echter definitief verleden tijd.

Bron: Frank Hermans, De Gelderlander, september 2016

 

Voor alle overige herinneringen klik HIER

 

 

2 reacties op “Rebelse radiopiraterij”

  1. Rutger Lamers schreef:

    Er was nog een ander radiostation dat ook in Dukenburg zat. Radio Totaal. En er is een documentaire over gemaakt: https://vimeo.com/154569718

    1. Hans Veltmeijer schreef:

      Dank voor uw reactie. Inmiddels aan het artikel toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *