De Wollewei

Wollewei biedt huis voor mensen met dementie in Malvert

Wollewei opening Malvert 8201 21-01-2016De Wollewei is klaar. Op donderdag 21 januari 2016 vond de officiële oplevering plaats. Wethouder Renske Helmer onthulde samen met een bewoner het nieuwe naambord.

ZZG zorggroep en woningcorporatie Standvast Wonen vinden het belangrijk dat mensen oud kunnen worden in hun eigen buurt, ongeacht leeftijd of zorgbehoefte. Daarom sloegen zij de handen ineen en ontwikkelden Wollewei: een beschermde woonvorm waar mensen met dementie een nieuw thuis vinden in hun eigen, vertrouwde buurt. De bewoners woonden eerst in de Orangerie, dat niet meer voldoet aan de woonwensen en –eisen van deze tijd. Met de 24 nieuwe appartementen zorgen ZZG zorggroep en Standvast Wonen ervoor dat Malvert een buurt is en blijft waar jong en oud naast elkaar leven.

Samen werken met buurt en partners

De naam Wollewei is gekozen door de mensen uit de buurt. Wollewei komt uit het boek ‘Erik of het klein insectenboek’. De kinderen van de Montessorischool in de buurt zorgden voor ruim 200 tekeningen die de opening extra kleur gaven. Onder het genot van warme chocolademelk en vers gebakken wafels ontmoetten jong en oud elkaar in een vitale buurt waar het prettig wonen is.

Modern gebouw(d)

Wollewei is een kleinschalige woonvorm met twee bouwlagen. Het woongebouw kenmerkt zich door royale individuele wooneenheden met gemeenschappelijke woonkamers en ‘pleintjes’. Daarnaast maken de bewoners gebruik van de afgesloten binnentuin. Er is gebouwd volgens het principe van aanpasbaar bouwen, zodat het gebouw in de toekomst eventueel een andere woonbestemming kan krijgen. ZZG zorggroep en woningcorporatie Standvast Wonen werkten samen met onder meer de gemeente Nijmegen, architect Tjeerd Timmermans van Timmermans Architecten i.s.m. TM2 Architecten, Van Schijndel Bouwgroep, Mabutec en Bartels.

geWoon Malvert

De beschermde woonvorm is onderdeel van het project van Standvast Wonen, geWoon Malvert. Wollewei ligt naast de onlangs gerenoveerde maisonnettes, in de bocht van de 51e straat in Malvert. In de eerste fase renoveerde Standvast Wonen al 120 maisonnettes. De overige 144 maisonnettes zijn gesloopt en worden vervangen door nieuwbouw, onder meer de 24 woningen in de beschermde woonvorm.

Bron: Standvast Wonen