SPORT, BEWEGEN EN ONTSPANNING IN DUKENBURG

Senioren Sport Club (Tekst volgt)

Film gemaakt door Jessica en Roald (Hogeschool Arnhem en Nijmegen)

Volleybalvereniging Duvol

Duvol is een volleybalverenging die samen komt in de sporthal van Meijhorst. De club is voor jong en oud al zijn op dit moment de meeste leden van boven de middelbaren leeftijd. Iedereen is welkom op de club en dat draagt de club ook uit. Vermaak staat centraal bij de club. onder het motto:”weinig trainen en veel spelen”

De club werd opgericht op 8 mei 1980 door: Wim Fontein, Jan van Meteren en Willy Joosten.
Al 39 jaar houd de club zich bezig met  Gezelligheid en sportiviteit. De vereniging is jarenlang een bloeiende vereniging geweest met 4 heren en 4 damesteams. Ook 4 jeugdteams waren actief. Voor wie geen competitie wilde spelen, was er de mogelijkheid recreatief te volleyballen. Er is door de herenteams in de 2e, 3e en toen nog 4e klas van de Nevobo gevolleybald. De dames hebben in 3e en 4e klas gespeeld. Door verhuizing en vergrijzing van de wijk is het ledenaantal teruggelopen en is de het nu nog een kleine volleybalvereniging waar alleen recreatief gevolleybald wordt.

Iedereen die van volleyballen houdt, kan van de vereniging lid worden. Iedereen is welkom. Het is wel prettig als je al eens gevolleybald hebt. De vereniging heeft saamhorigheid en acceptatie van mensen hoog in het vaandel staan. Dus houd u van gezelligheid en een potje ballen. Kom kennis maken op dinsdagavonden van 20:00-21:30. Al meteen lid worden? Kijk voor meer informatie op: https://duvol.nl/#

Tekst en Film gemaakt door Jessica en Roald (Hogeschool Arnhem en Nijmegen)

Trainingscentrum Michi

Trainingscentrum Michi biedt iedereen de mogelijkheid lichaam en geest te ontwikkelen, plezier te hebben en elkaar te ontmoeten. Deze missie vervullen ze vanuit hun trainingscentrum op staddijk 41. Hier zijn ze in 2019 gevestigd en hebben ze het oude jongerencentrum omgebouwd hebben tot prachtig sportcomplex. Eerst waren ze gelegen in Nijmegen Lent waar ze nog steeds enkelen lessen op locatie geven. In het trainingscentrum worden verschillende training en clinics gegeven om het lichaam en de geest te ontwikkelen zoals:
Karate
De karate die wordt getraind in het Goju-Ryu Karate-Do uit Okinawa. Karate is bij Michi voor jong en oud, ongeacht vaardigheid of kracht.
Yoga
In twee vormen van Yoga worden les gegeven vanuit Michi: Hatha yoga en Yin yoga.
Hatha yoga is een vrij dynamische vorm van yoga waarbij intensiteit en ontspanning samen gaan.
Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij voornamelijk zittende en liggende houdingen worden gedaan en deze worden langer aangehouden.
Rots en water
Rots en Water is een psychofysieke weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Er wordt gestart vanuit fysieke oefeningen, van waaruit er gewerkt wordt aan sociale en communicatieve vaardigheden.

Het is mogelijk om bij Trainingscentrum Michi een ruimte te huren en een eigen activiteit te ontplooien. Ze nodigen je graag uit om mee te werken aan hun missie. verschillende initiatieven zijn al gestart vanuit het centrum. Bijvoorbeeld: Ju-Ki weerbaarheidstrainingen, Yoga voor mensen met NAH, hardloopvereniging MEP en de oude Chinese bewegingskunst van Tai Chi Chuan.

Café Michi is een ontmoetings plek wat zich in het pand bevind. Waar u een kopje kan komen drinken tijdens de activiteiten. Kom eens kijken en ervaar de kalme omgeving van de club. Ontmoet nieuwe mensen, bekijk de lessen of ervaar één van de clinics. Voor meer informatie over training, clinics, activiteiten of openingstijden verwijzen wij u naar de site:
https://www.trainingscentrum-michi.nl/

BRIDGE

Op 9 december 1969 werd in Dukenburg in de soos bij de noodkerk een bridgeclub opgericht door de heren ChF Deuming en MG Tummers. De oprichting was mogelijk omdat na een oproep in het Dukenburgs Nieuws zich voldoende leden hadden aangemeld om een club op te richten: te weten 38 leden. Men was er bovendien in geslaagd om iedere Dinsdagavond een speelruimte in de soos te huren. Voorzitter werd PM Kratz en de wedstrijdleider J Greve. Men startte 6 januari op die dag werd tevens deze club aangemeld bij de Nederlandse bridgebond onder de naam Kwetsbaar. Dit alles betekent dat men binnenkort het gouden jubileum gaat vieren. Het wordt naar men hoopt een feest van de ontmoeting dat plaats vindt op 18 januari 2020 in het Restaurant Umberto te Wijchen. Bij dit feest zijn naast d gewone leden ook de oud-leden welkom evenals enkele speciale genodigden.

Spil in de vereniging is momenteel Ad de Bever, die wedstrijdleider is maar ook nauw is betrokken bij het organiseren van het gouden jubileum festiviteiten. Jan Janssens is momenteel voorzitter. Voor dit artikel heb ik hem geïnterviewd. Hij vertelde dat de vereniging momenteel 58 leden telt, ongeveer evenveel Heren als Dames. De contributie is zeer laag gehouden en bedraagt slecht € 35 euro. Wanneer U het leuk vindt bent U altijd welkom om een bridgeavond mee te maken. Dan kunt U zien of de sfeer U past om gewoon lid te worden. Om U aan te melden verwijs ik naar de website van de vereniging https://www.nbbclubsites.nl/club/15008. U vindt daar ook nog verdere informatie voor uw oriëntatie.

Men speelt nog altijd op dinsdagavonden en begint om 19.45. . Meestal gaat het om een interne wedstrijd, maar ook doen leden wel mee aan de landelijke competitie. De laatste 4 jaar speelde men in de eindronde voor de Elffensbeker. Dit wijst op het hoge niveau van sommige spelers. Men heeft naast de regulaire speel avonden zijn er ook een gezellige Paas en Kerstdrives. Het hoogtepunt is echter de sinterklaasdrive waar mensen van heinde en verre welkom zijn. Deze feestelijke drive luncht met een Chinese maaltijd.

Naast het bridgen is er ook een actieve sociale betrokkenheid tussen de leden. De commissie wel en wee probeert met de leden mee te leven en hen te steunen bij het welzijn. Daarnaast brengt men bloemen bij zieke leden en bij droevige gebeurtenissen. Deze sociale betrokkenheid is een geweldig goede. . Het is een wapen tegen de eenzaamheid. Bovendien scherpt en smeert bridgespelen het brein, en vermindert daardoor de kans op dementie. Reden waarom men niet genoeg deze bridgerclub moet prijzen en ondersteunen. Ik wens daarom graag de club een spetterend feest toe en spreek de hoop uit dat zij de volgende 50 jaar voor het eeuwfeest vol mogen maken.

Wat is Bridge voor een spel?

In het kader van het jubileumfeest van de Dukenburgse bridge club Kwetsbaar, sprak ik met Jan Janssens over het kaartspel Bridge, dat vaak de koning van de kaartspelen wordt genoemd. Bridge wordt in de hele wereld door honderden miljoenen mensen gespeeld in vrijwel alle landen en culturen. Ook in Dukenburg wordt druk gebridged. Naast de Dukenburgse  bridgeclub kwetsbaar die is aangesloten bij de Nederlandse bridgebond zijn er nog andere bridgeclubs die geen lid zijn van de Nederlandse Bridge bond en die o.a. spelen in de Turf en meer recent ook in het Huis van de Weezenhof.

Het bridge spel is niet uit de lucht gevallen zo vertelde Jan. Het heeft een zeer lange ontwikkelingstijd gehad. Als voorloper geldt het zeer oude en nog steeds populair whist (ook wel wiesen genoemd) en dat in Zuid-Nederland nog steeds erg populair is. Een variant daarvan het Brabants whist ook wel rikken genoemd wordt nog steeds graag gespeeld ook in Dukenburg. Van het whistspel ontstonden verspreid over de hele wereld diverse varianten. Een van de varianten ontstond in Rusland. Deze variant was populair in het midden oosten en had de Russische naam biriths. In deze Russische vorm is dit spel door de Engelsen overgenomen. Het Russische woord Biriths werd in Engeland bridge gedoopt. Deze Russische whist-variant stond aanvankelijk bekend als bridge whist (ca 1880). Bridge heeft dus niets met brug te maken, het is immers een verbasterd Russisch word. Ook van Bridge whist ontstonden in de loop der jaren veel nieuwe variante  zoals  Auction bridge [ca. 1895-1915] en Royal Auction Bridge [ca. 1915-1930]. Auction bridge was populair in alle Engels sprekende gebieden en werd veel door officieren en diplomaten gespeeld. In de Franse gebieden speelde men een andere variant van Russische briths die Kedive en ook wel plafond werd genoemd. De Amerikaanse miljardair Vanderbilt experimenteerde met dit Plafond in 1926. Hij combineerde een aantal populaire eigenschappen van verschillende kaartspellen, met een nieuwe scoreberekening, manchepremies en een kwetsbaarheidsprincipe. Wie een game had gescoord, werd kwetsbaar. Daarmee was een bridge variant geboren, Contract Bridge genoemd. Deze variant bleek een schot in de roos te zijn, die snel een nieuwe hype werd. De andere varianten van Bridge verdwenen snel daarna. Rond bridge ontstond evenals in Nederland later een hele industrie, met bridge instructeurs, bridge homes, bridge  die men drives noemt, bridge boeken, bridge rubrieken in kranten en nog veel meer.

Ook in Nederland begon men snel deze nieuwe vorm van bridge te spelen. Bridge werd priimair in  Nederland als een gezelschapsspel beschouwd dat in de familiekring werd gespeeld. In veel gezinnen had men wekelijks een bridge avond met, familieleden, vrienden of buren. In steden werd veel in sociëteiten Bridge gespeeld. Het werd het spel van de hogere burgerklasse. In 1930 werd de Nederlandse bridgebond opgericht door kolonel.. Toch had aanvankelijk deze bond niet zoveel succes gezien de economische situatie en de voorkeur van de Nederlanders voor thuisbridge of in plaatselijk verband. Tijdens de bezetting kreeg de bridgebond een knauw. Bridge was populair in de joodse kringen en joden waren zeer actieve bridgers ook in verenigingsverband. Belangrijke bijdrage aan het bridgespel in Nederland hebben de gebroeders Goudsmid gegeven. Ondank de oorlog bleef Bridge bleef echter populair, vooral onder de studenten. Toen deze zich  veel ex-studenten/afgestudeerden  zich na de naoorlogse periode verspreiden ziet men dat in de jaren  60 en 70 een explosie van de ledenaantallen van de Nederlandse bridgebond. Bridge is sindsdien gedemocratiseerd. Het wordt nog steeds veel gespeeld, zowel thuis, in clubverband maar ook als wedstrijdsport In Nederland is Bridge momenteel de vierde teamsport.

 

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies' om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met uw bezoek op deze website zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Wij gebruiken cookies voor het kunnen tonen van sommige content en om de bezoekersstatistieken bij te houden.

Sluiten